søndag den 11. september 2011

JERN-MANGEL

JERN-MANGEL? Nogle af symptomerne kan være træthed, uoplagthed, åndenød, hjertebanken, svimmelhed, øresusen, tørhed i munden og bleghed. Symptomerne opstår pga. den blodmangel, som opstår pga. jernmanglen. Det slår mig, at symptomerne også ligner dem, der bliver forbundet med stress. Så moralen må være, at det gælder om at holde sin blodprocent oppe (indtage rigeligt jern), hvis man er inde i en travl periode.


Fødevarer med megen jern: lever, hjerte (indmad), magert kød, østers og muslinger, æggeblomme, mørkegrønne grøntsager som spinat og broccolli, bælgfrugter som ærter, tørret frugt som rosiner, figner og dadler og fuldkornsbrød.

Nogle kilder angiver, at optagelsen af jern er større, hvis den tages sammen med C-vitamin. Denne kombination er der f.eks. i jordbær, peberfrugt og broccoli.

Det kræver et besøg hos lægen at finde ud af sin blodprocent. Er du i tvivl om, om du lider af jernmangel/ har lav blodprocent – så bestil en tid hos din lægen og få målt din blodprocent. Den skal helst være mellem 7 og 10%.

1 kommentar:

Lav blodprocent sagde ...

Ja, det er en god ide at få målt sin blodprocent, hvis man er meget træt og uoplagt.