søndag den 30. januar 2011

SEX, MAD OG MAGT

Sex, magt og mad. Det er de 3 basale drifter som vores hjerne har tilfælles med f.eks. hønsene! Som hjerneforsker Peter Lund Madsen sagde i et foredrag, jeg hørte i den forgangne uge, de 3 drifter har forskellig prioritet alt efter alder.
Heldigvis har vores hjerne også andre og flere egenskaber, som adskiller vores hjerne markant fra hønsene og i øvrigt også alle andre dyrearter på denne klode.
Og det er vores evne til empati, vores evne til have fornemmelse for, hvordan andre mennesker har det. Denne evne sidder i frontallapperne, som isdder forrest i hjernen. Hvis vi er stressede, kan kroppen vælge at sende mindre blod til dette område, og vores empati svinder ind. Vi har ikke længere fornemmelse for hvordan andre har det; vi har rigeligt med at klare os selv. Empatien kommer heldigvis tilbage som stressen frosvinder.
MAVEFORNEMMELSEN sidder ikke i maven!! Derimod mener Peter Lund Madsen st den også sidder i frontallapperne. Den er en blanding af intuition, opførsel og erfaring.
Jeg har altid kimset lidt af dem som tog beslutninger med mavefornemmelsen. Men efter foredraget har jeg fået mere respekt. Og hvis man vil frem og videre i livet er det langt bedre at tage beslutninger med mavefornemmelsen fremfor med frygten!

Se en lille youtube video med Peter Lund Madsen

Ingen kommentarer: